Bref

Аромати, които ще ви помогнат да се отпуснете

В този забързан живот, в който живеем, много от нас трябва постоянно да се справят с хаотични работни графици и много стрес. Това може да доведе до главоболия и болка в някои части на тялото. Дори и в дни, в които не сте на работа и планирате почивка, не се чувствате отпочинали. Освен лекарствата и терапиите, на които можете да се доверите за справяне с тези проблеми, ароматерапията също е добър избор. Има няколко аромата, които действат успокояващо на тялото. Те ще ви помогнат да си отпочинете, като успокоят мозъка и ви накарат да се отпуснете. Те са подходящи и за хората, които имат проблеми със съня или сериозни психически проблеми, като например тревожни състояния и депресия.

Ароматерапия в банята.

Бор

Чудели ли сте се някога защо разходките в борова гора са толкова отпускащи или защо винаги се противите да изхвърлите коледното дръвче? Ароматът на бор е чудесен за намаляване на безпокойството и спомага за успокояването на препускащите мисли в ума ви. Ако имате проблем с безпокойството, трябва задължително да изпробвате този аромат.

Лавандула

Ароматът на лавандула е идеален за страдащите от безсъние. Липсата на сън може да повлияе много негативно на тялото ви, като ще се чувствате много уморени на следващия ден. Мирисът на лавандула под формата на лосион или овлажнител може да се използва всяка вечер преди лягане за успокояване на тялото и ума. Този аромат е много често срещан и можете да го намерите в състава на много козметични продукти, като например шампоани, балсами и дезодоранти. Можете да запалите свещ с аромат на лавандула, за да я помиришете по-лесно. Трябва да го направите преди лягане и да не забравяте да изгасите свещта. Използва се главно в ароматерапията за третиране на депресия, безпокойство, както и за хора със следродилна депресия. Преди да си направите ароматерапия с лавандула, трябва да се уверите, че не сте алергични към растението.

Лавандула.

Мента

Освен че се използва при дъвките като освежаващ аромат, който освежава дъха, ментата има още няколко предимства. Чудесна е за концентрацията и когнитивната издръжливост. Следващия път, когато се чувствате стресирани от работата или вкъщи, използвайте този аромат, за да се отпуснете и да се мотивирате да работите по-здраво. Следователно това трябва да е подходящият за вас аромат, когато имате предстоящи изпити.

Зехтин

Ако напоследък се чувствате гладни през цялото време или се опитвате да свалите килограми, зехтинът е най-верният ви другар. Освен че помага за поддържането на здравословно състояние на сърцето, зехтинът помага и срещу ненаситен апетит. Дори само при мирис на зехтин, човек може да се почувства по-сит. Освен това може да подобри кръвната захар, което го прави много полезен аромат.

Ванилия

Ванилията е чудесен аромат, който ви прави щастливи. Ако имате лош ден, можете да извадите овлажнителя с аромат на ванилия и да го нанесете зад ушите си. Определено ще повдигне настроението ви и ще ви успокои. Ето защо мирисът на кексчета с ванилова есенция винаги ощастливява хората, както и ваниловият сладолед, който всички обичат.

Жасмин

Това малко цвете има силен флорален аромат, чудесен за третиране на депресия. Може би това е причината, поради която повечето хора предпочитат чай от жасмин за намаляване на стреса. Използва се в ароматерапията като идеален аромат за успокояване. Освен че е антидепресант и невероятен аромат, който кара ума ви да реагира по-бързо, жасминът е и много чувствен. Следващия път, когато отивате на среща, използвайте този невероятен аромат, за да сте спокойни и съсредоточени, но и да ухаете приятно.

Жасминово масло.

Лайка

Лайката се е използвала като релаксиращо вещество от много цивилизации – древните гърци, римляни или египтяни. Можете лесно да различите тази миризма от другите: леко плодов, но и сладък аромат. Често се използва в ароматерапията като успокояващо вещество, както и при безсъние и напрегнати мускули. Чаят от лайка е много популярен като отпускаща напитка, която се консумира, когато не се чувствате в кондиция. Освен с невероятен аромат лайката се отличава и с някои ползи за здравето, свързани с лечението на гинекологични проблеми, възпаления и дори кашлица.

Сандалово дърво

Лесно можете да намерите широка гама от продукти, съдържащи аромат на сандалово дърво. Чудесен е за отпускане, както и за успокояване на ума. Използвал се е в Китай от будите; помага за преминаването в дълбоко, спокойно медитативно състояние. Самият аромат е доста отличителен – едновременно сладък и напомнящ за гора. В миналото се е използвал като успокоително средство за нервната система и се е прилагал на хора с проблеми с гнева или с безсъние.

Сандалово дърво.

Цитрус

Освен че цитрусовите плодове, като например лимон и портокал, са чудесен източник на витамин C, те могат да се използват и под формата на аромат. По принцип цитрусовите аромати са много полезни за увеличаването на бдителността, като ви карат да се чувствате свежи и енергични.Ако има неприятен ден или сте работили извънредно на работа през последните няколко дни и ви трябва почивка, трябва да изпробвате невероятните аромати, изброени по-горе. Може да нямате възможност да се наслаждавате на ароматерапии постоянно заради претрупания си график, но винаги можете да носите ароматизиран овлажнител или парфюм в чантата си, за да ви помогне да се чувствате отпочинали през целия ден.