Bref

Експерт по почистването. Топ съвети от чистач в хотел

Чистенето на тоалетни е работа, които всички ние вършим, но повечето от нас трябва да чистим само собствената си тоалетна. За Леони, която работи в хотел в Мюнхен, чистенето на много тоалетни, бани и стаи е ежедневна работа. Поговорихме си с нея за ежедневните й задължения и я помолихме да формулира няколко съвета за това как прави така, че баните да блестят от чистота.

„Чистотата е много важна за нас. Ние сме малък и дружелюбен хотел, но гостите ни очакват безупречни стаи и бани – това е и моята задача.“

Съвет 1: Подсушавайте добре, след като почиствате

Говорихме в една от по-малките стаи, двойна стая с малка самостоятелна баня. Попитах я колко дълго обикновено й отнема почистването на баня като тази.

„Почистването на една от тези малки бани ми отнема около 10 – 15 минути. Започвам от тоалетната, минавам я с четката и почистващ препарат. След това минавам стените и мивките с крем против варовикови отлагания, като използвам тази гъба с гореща вода. След това подсушавам стените и повърхностите. Обикновено използвам хартиена кърпа за това и нанасям още крем, ако петното е твърде упорито. Подсушаването е много важно. Ако не подсушавате правилно, остават петна и мазни участъци. Всичко се прави поотделно. Използвам червената кофа за тоалетната, а водата в синята за останалата част от банята. Също така трябва да сменяте водата във всяка стая. Както и ръкавиците. Трябва да махате ръкавиците, когато свършите с почистването на тоалетната, и да преминете към почистването на стаята. “

Камериерка.

Съвет 2: Четката за зъби е идеален инструмент за премахване на варовиковите отлагания и мухъла

Докато говореше, Леони беше заобиколена от огромен асортимент от оборудване за чистене и аз я попитах за някои от инструментите и кои са най-полезните за нея.

„Почистващият препарат против варовикови отлагания е много полезен за почти цялата баня. Нарича се течно мляко за почистване [гледайки бутилката] и го използвам за изтъркване на петна от белите плочки. Много е ефективен при премахване на кафявите петна между плочките или около основата на душ кабината. Използвам го заедно с четка за зъби, като изтърквам много добре по линиите между плочките [прави го, докато ми говори] и премахвам изцяло варовиковите отлагания и мухъла. Използвам четката за зъби за всичко. Върши страхотна работа при премахването на малки петна“.

Почистване с четка за зъби.

Съвет 3: Поддържането на уплътненията и запълванията е много важно за чистата баня

Банята със сигурност беше чиста! Всичко изглеждаше чисто ново и нямаше и следа от мухъл или варовикови отлагания, които често се крият в ъглите дори и на най-спретнатите тоалетни. Попитах Леони как поддържа мястото толкова безупречно чисто.

„Много е важно да поддържате банята; особено да запълвате каквито и да било пролуки между плочките или между душ кабината и стената. Затова често използваме малко пълнител или повторно нанасяме силиконовото уплътнение. След като тези уплътнения се повредят или в тях се образуват дупки, те винаги ще бъдат зацапани и мръсни“.

Чисти фуги и силиконови уплътнения.

Какъвто и да е проблемът, има начин да се реши

Леони привършваше и заради целия разговор, който ни забави, й отне значително по-дълго от 15 минути. Преди да я оставя, я попитах дали има истории за немарливи гости и как се е справила с тях.

„Това е част от работата, така че няма смисъл да се ядосваш.
Когато хората вземат храна или пушат в стаите е най-неприятно. Понякога има спагети и разлят сос на килима в стаята. Не можем да направим нищо по този въпрос и понякога трябва да подменим малко парче от килима. Миналата седмица една жена сигурно си беше боядисвала косата. По цялата баня имаше червени петна – в мивката и по стените. Прекарах много време в търкане с четка за зъби! Но не е удобно да се оплаквате на гостите. Те правят каквото си искат и ние трябва да го приемем. Както казах, това е част от работата“.

Малкото е красиво

Леони, която родом е от Гърция, живее в Германия от 3 години и през цялото това време е работела в хотела. Тъй като е хотелът е малък, тя трябва да върши всичко. Да става рано и да прави закуска, да работи на рецепцията и да посреща гостите, както и да чисти стаите.

„Харесва ми да работя в малък хотел. Въпреки че имаш повече задачи и може би е по-трудно да работиш в това малко пространство, е по-приятно да работиш в хотел, където гостите те познават, пък и ние сме просто малък екип, работещ за тях. Връзката е по-лична“.

Стълбище.

Съветите от експерта в почистването на хотели за поддържането на чист и изряден луксозен хотел.