Bref

Защо водата в тоалетната не се пуска?

Може да не ни харесва да го споделяме, но повечето от нас прекарват доста голяма част от времето в банята и това време често прекарваме сами в тихо усамотение. Защо не се възползвате от това време на усамотение, като превърнете банята си в храм на спокойствието, а тоалетната – в порцеланов трон. Следвайте тези седем стъпки, за да сте сигурни, че ще се насладите на всяко посещение на банята.

Красотата на водовъртежа в тоалетната се крие в неговата простота. Не е сложен механизъм и когато нещо не работи по правилния начин, може би можете да го поправите сами без излишни грижи.

Как работи тоалетната с казанче

Съвременната тоалетна с казанче има два основни компонента – казанче и сифон (познат също като U-образно коляно). Сифонът изолира банята ви от останалата част от тоалетната, като не позволява на миризми или газове да проникнат от канализацията, с която е свързана тоалетната.Казанчето представлява резервоар с вода, който събира голямо количество вода и го освобождава много бързо през сифона. Гравитационната сила на това голямо количество вода, минаващо през тоалетната чиния, бута всичко през сифона и по канала, след което оставя свежа и чиста вода в тръбата на разположение за следващия посетител.Тайната на успешния механизъм за пускане на водата е бързото доставяне на големи количества вода в тоалетната чиния. Всичко, което затруднява този поток от вода, води до лошо измиване.

Пускане на водата в тоалетната

Защо водата в тоалетната не се пуска правилно? – слаба струя

Ако водата не почиства чинията, когато пуснете казанчето, причината е недостатъчно количество вода или твърде бавно пускане на водата. И в двата случая първото място, което трябва да проверите, е казанчето. Проверете нивото на водата. Нивото трябва да е малко под преливната тръба, след като е приключило напълването на казанчето. Ако изглежда прекалено ниско, значи е лесно да се поправи. Притокът на вода в казанчето се контролира от клапан, свързан с поплавък. Нивото, на което поплавъка спира притока на вода, е регулируемо (обикновено с винт или ръчка на клапана) и трябва да го промените, за да може поплавъкът и плаващото рамо да се издигнат по-високо, преди да е спряла водата. Ако това не проработи, в възможно поплавъкът да е пробит или клапанът да е счупен. И в двата случая важната част трябва да бъде подменена и ще трябва да потърсите помощта на професионалист.

Тоалетно казанче

Защо водата в тоалетната не се пуска правилно? – няма струя или струята е много слаба

Ако изобщо не тече вода при пускането на казанчето, има вероятност нещо да не е наред с механизма за пускане на вода в казанчето. Когато пускате водата, дръжката бута рамото с верига в края. Тази верига е свързана към шарнирен клапан на дъното на казанчето, който се повдига и изпуска водата отдолу. След като водата е пусната, шарнирният клапан се затваря отново от теглото на новата вода, влязла при пълненето на казанчето. Ако този процес не се изпълнява, причината е, че един от тези основни компоненти е счупен или неправилно поставен. Ако дръжката е хлабава или не оказва достатъчно съпротивление, това може да е проблемът. Въпреки че е проста част, понякога е много прецизна задача да настроиш правилно дръжката, за да е напълно функционална.

Ако проблемът не е в контакта между дръжката и механизма за пускане на водата, значи трябва да проверите веригата. Веригата в казанчето може да се нуждае от пренастройване. Трябва да е леко хлабава, но не твърде хлабава. В зависимост от модела на тоалетната това не би трябвало да е трудна задача. Последно, може да е необходимо да подмените самия шарнирен клапан. В редки случаи този вид клапани може да се износят или да станат чупливи, което причинява лошо уплътнение на устройството и неправилно пълнене между пусканията на водата.

Вътрешността на тоалетно казанче

Защо водата не спира да тече, след като пусна казанчето?

Може би това, че водата от казанчето не спира да тече е по-малък проблем, но все пак е много дразнещ и разточителен. В повечето случаи този проблем е причинен от твърде високото ниво на водата в казанчето, което води до постоянно преливане в преливната тръба. Обикновено този проблем е в резултат на повишено налягане на водата в цялата водоснабдителна система на сградата. Проблемът може да се реши, като просто коригирате позицията на плаващото рамо на клапана, както е описано по-горе (вж. слаба струя). В много по-редки случаи проблемът може да е причинен от течащ шарнирен клапан. В този случай просто трябва да подмените шарнирния клапан. Шарнирните клапани са евтини и подмяната им не е сложна. Просто спрете водата от крана и пуснете водата от казанчето, за да източите напълно казанчето. Свалете стария, износен клапан и го подменете с новия. Ако тази работа не е по вкуса ви, няма нищо срамно в това да повикате водопроводчик.

Слаба струя на водата, липса на струя или твърде много течаща вода в тоалетната? Не се притеснявайте: тези проблеми се решават лесно.

Inside a toilet cistern.