Bref

Направете банята подходяща за деца

Хората с деца са наясно колко е трудно къщата винаги да е обезопасена и да не крие рискове. Същото се отнася и за банята. Дали горещата ви маша е на плота и искате детето ви да не може да я стигне, или тъкмо сте боядисали стените в банята и не искате да бъдат нацапани с паста за зъби навсякъде – много е важно да направите банята подходяща за деца. Трябва да е безопасно място, което не крие опасности за детето. Ако проектирате банята си така, че да е безопасна за децата ви, трябва да запомните, че това трябва да е място, което да ги мотивира да стават сутрин всеки ден и да си вземат душ всяка вечер преди лягане.

Правилната височина на мивката и тоалетната

Въпреки че банята е една от най-малките стаи в къщата, именно там децата могат да направят най-големите бели. След раждането повечето родители монтират малки мивки и тоалетни за децата си. Въпреки че изглеждат сладко на мнозина, много хора не искат да харчат прекалено много пари за нещо, което децата им ще израснат, или просто не искат допълнителни приспособления в иначе малкото пространство в банята, с което разполагат. Добра идея е да се монтира по-висока мивка, а на детето да се вземе столче. Можете да го сложите в дрешника, когато не се използва, или да го подарите на друг родител, когато децата пораснат.

Същото решение може да се приложи и за тоалетните. Въпреки че може да се намерят много тоалетни за малки деца, които да им помогнат при научаването на използването на тоалетна, те не са особено практични в по-дългосрочен план. По-добре заложете на стандартен размер тоалетна; по-високите тоалетни може също да не са добър избор. Децата ви може да използват същите столчета, за да достигнат. Децата правят големи бъркотии, затова не забравяйте да поддържате пространството около тоалетната чисто и подредено през цялото време.

Допълнително място за съхранение

Единственият начин да убедите детето си да се изкъпе е като му дадете тонове играчки, с които да си играе през това време. Дори да сте усъвършенствали техниката си за приготвяне на децата за лягане, остава чистенето след тях след банята, което е истински кошмар. Чудесна идея е да имате подходящо място за съхранение за всички играчки за ваната в банята. Купете си красив кош, който пасва на цялостния стил на банята, или може би отделете чекмедже в шкафа за лекарства за нещата на детето ви. Като казвате на децата си да си носят играчките за ваната, преди да влязат в банята, и да ги събират и връщат на мястото им след това, ги учите на чувство за отговорност. Той или тя трябва да знае, че трябва да си прибира играчките на определено място след баня.

Боя и аксесоари

Ако обзавеждате детска баня, е важно да отделите повече внимание на цвета на боята и аксесоарите за нея. Може да изберете забавен цвят вместо някой неутрален нюанс. Това ще направи времето, прекарано в банята, по-приятно за вашето дете. Освен това добавете аксесоари, подходящи за деца, като например завеса за баня с Батман или кърпа с миньон. Важно е да използвате изобретателността си в комбинация с боя и аксесоари, но не и при приспособленията, които монтирате в банята, тъй като те са перманентни. Не е толкова скъпо да промените цвета на стените от време на време, но монтирането на нови приспособления може да ви излезе скъпо. За предпочитане е да инвестирате в неща, които ще издържат по-дълго – дори когато детето ви е пораснало.

Ниски закачалки

Най-голямото предизвикателство за децата, които използват една баня с родителите си, е че всичко е по-високо и по-голямо за тях. Скъпото оборудване, като например мивка или тоалетна специално за вашето дете, не е най-практичната идея, както вече казахме. Вместо това можете да добавите малки неща, с които да спечелите детето си. Би било чудесно да поставите по-ниски поставки или закачалки за кърпи, на които децата могат да закачат дрехите си. Можете да оползотворите празното място в банята; може би под мивката за стена или върху вратата. Също така можете да отделите това конкретно пространство за вашето дете и там то да съхранява своите играчки за ваната и кърпи.

Направете го по-артистично

Може да не искате да преобразите банята за възрастни в стая за игри за детето, като промените целия дизайн, но все пак искате да е подходяща за деца. Може да вземете някакви шарени весели плакати с малки послания като „измий си зъбите“, „измий си ръцете“ или дори простото „добро утро“. Те не просто ще развеселят мястото, но и ще научат на навици детето ви.

Предпазни мерки за безопасност

Освен че трябва да се уверите, че дизайнът на банята е подходящ за деца, трябва да предприемете и необходимите предпазни мерки за безопасност при превръщането на банята в безопасно място за децата ви. Ето няколко неща, който задължително трябва да запомните:

  • Изключвайте от контакта уредите в банята, като например машата за къдрене, и махнете от досега на деца опасни предмети като самобръсначките
  • Проверявайте температурата на водата и монтирайте устройства за предотвратяване на изгаряне в банята
  • Заключвайте шкафовете, за да се уверите, че децата ви няма да стигнат до лекарствата или гримовете ви
  • Купете лепенки против пързаляне, за да не се подхлъзва детето ви в банята.
  • Избягвайте декоративни елементи, направени от стъкло или друг чуплив материал
  • Не оставяйте децата си сами в банята особено когато водата тече

Децата обичат да правят бъркотия и да се забавляват, докато са в банята. Следвайте съветите и триковете за преобразяване на банята, споменати по-горе, и децата ви ще заобичат времето в банята.