Bref

Често срещани грешки в банята и как да ги избегнем

Ремонтите на банята могат да са забавни, креативни проекти, но и стресиращи явления, съпътствани от много грешки. Течащите душове, хидроизолацията и дори цветовата гама – всички решения са важни. Създавате и преобразявате пространство, независимо колко малко е то, което ще използвате вие самите, следователно трябва да е според вашите лични нужди. Освен това, имайки предвид, че повечето промени, които извършвате по време на ремонта, в повечето случаи трябва да са дълготрайни, са необходими важни умения за вземане на решения за предотвратяване на чести грешки в банята.

Преди да започнете ремонта

По-добре да планирате внимателно, отколкото да се налага да оправяте неразбориите след това. Преди да започнете ремонта или изграждането на банята, трябва да знаете няколко неща и да следвате определен процес.

  • Трябва да имате изградена представа за това как да изглежда даденото място. Целият процес на предварително планиране ще е по-лесен, ако знаете какво искате и как го искате.
  • Предварително трябва да си определите бюджет. Това ще ви помогне да установите какви ресурси имате на разположение за тази работа.
  • Трябва да направите изчерпателно проучване за този проект, като например материала за плота на мивката или желаната вана. Бъдете отворени за нови идеи дори ако изискват малка промяна на първоначалния план.
Стара баня.

Изборът на правилното осветление

Тези от вас, които се гримират или бръснат в банята, със сигурност отдават голямо значение на доброто осветление. Това е и един от най-важните съвети, които дават интериорните дизайнери: не забравяйте за доброто осветление. Осветлението не се ограничава само до монтирането на много крушки на тавана. С постоянната поява на иновативни продукти на пазара вече имате много опции за осветление, от които да избирате. Въпреки че естествената светлина от голям прозорец е удоволствие, може да не е практична за всички видове бани, особено за хора, които имат проблеми с липсата на уединение. Хората, които искат промяна, могат да избират от следните варианти: осветление близо до огледалото, което е най-подходящо за нанасяне на грим, акцентиращо осветление, което е чудесно, ако искате да се фокусирате върху определена част в банята, и околно осветление, което можете да настроите според настроението си. Можете да монтирате няколко вида осветление в банята едновременно.

Светла мивка в банята.

Не забравяйте да хидроизолирате

Хидроизолацията е една от най-важните задачи на човека, който прави ремонта. Всяка грешка не просто ще ви струва много пари, за да я коригирате, но има вероятност и да нанесе щети на други стаи в къщата; такъв е случаят с другите стаи, които се намират точно под банята ви. Най-добрият начин да се справите с този проблем е да използвате мембрана навсякъде в банята. Това ще предотврати всякакви течове и ще помогне на боята по стените в банята да остане по-дълго.

Липса на място за съхранение

Никой не харесва разхвърляни бани с четки за грим навсякъде по мивката и кърпи по пода. Нехигиенично е и е неприятно за окото. Затова трябва да се уверите, че ще се създаде достатъчно място за съхранение в банята по време на ремонта. Важно е да имате шкафче, където да съхранявате лекарствата, електронните уреди, грима, тоалетните принадлежности и други вещи за банята. За да са достъпни за използване през цялото време и да не трябва да ходите от една стая в друга, за да съберете нещата си, преди да влезете под душа. В случаите, когато имате ограничено място в банята, трябва да сте по-креативни в създаването на място за съхранение. Може би скритите шкафове зад огледала или рафтовете в стената са чудесен начин да скриете бъркотията. Използването на необичайни места, като например над вратата на банята, под мивката или по завесата за баня, за създаване на място за съхранение е невероятна идея.

Пълен рафт в банята.

Професионален съвет

Повечето от нас подценяват специфичните изисквания на ремонтната дейност и пропускат да се консултират с професионален дизайнер, преди да се заемат с това начинание. Може би защото искаме да избегнем допълнителни разходи или пък смятаме, че можем и сами да се справим. Независимо колко прост е проектът, трябва да се консултирате с експерт, за да се уверите, че пространството в банята, което си представяте, е функционално. Понякога това, което е в ума ни, може да не може да се осъществи в действителност. Професионалният дизайнер може да ви помогне с плана на етажа и ще ви посъветва за това откъде да си набавите правилния материал или други приспособления. Освен това той или тя също така може да помогне да не надвишите бюджета си, като ви препоръча идеи под планираните разходи.

Луксозна тоалетна.

Вентилация

Често забравяме колко важна е вентилацията в тоалетната. Най-вероятно не се чувствате особено удобно в малката си тоалетна след горещ душ особено когато прозорците са били затворени. Това е в резултат на лоша вентилация и високи нива на влажност, които не просто съсипват времето ви под душа, но и разрушават боята на стените. Освен това може да доведе до образуване на мухъл, чието изчистване ще излезе скъпо. Затова трябва да се уверите, че в банята има достатъчно добра вентилация. Ако не е възможно да сложите прозорец в банята, е препоръчително да инвестирате в добър вентилатор. Поправките на споменатите по-горе често срещани грешки в банята може да се окажат много скъпи и да отнемат твърде много време, което ще ви причини неудобства в дълготраен план. Важно е да си направите списък с тези проблеми, преди да започнете ремонта или строежа, за да сте сигурни, че ще ги избегнете на всяка цена и ще създадете място, което ще ви харесва и в което ще можете да си почивате.