Bref

5 стайни растения за по-добро качество на въздуха в банята

Цветята и билките са перфектно допълнение към интериора на всяка тоалетна, но знаехте ли, че можете да си вземете цветя, които едновременно ще освежават тоалетната и ще я красят? Някои растения не просто изглеждат и миришат добре, но и успешно премахват токсините от въздуха! Те са като освежител за въздух, който не се нуждае от подмяна!

За хората, на които никога не им остава време, освежаващите въздуха растения са лесно решение. Изискват малко поддръжка, а с тяхна помощ получавате по-приятно миришеща, по-чиста баня. За да ви помогнем да се възползвате от богатствата на природата, съставихме списък с топ 5 стайни растения за освежаване на въздуха в тоалетната.

1. Бамбук

Бамбукът е най-добрият освежител за въздуха в закрити помещения. Много е ефективен при премахването на често срещания замърсител на въздуха вкъщи, формалдехида, и е едно от малкото растения за освежаване на въздуха в закрити помещения, което няма да навреди на децата и домашните любимци (не е отровно в случай на поглъщане). Също така пръчките на бамбука изглеждат невероятно и много добре допълват стилно изглеждащата баня. Могат да станат много високи, ако им позволите, и да придадат тропически вид на вашия интериор. Не се нуждаят от много поливане, но им е нужна слънчева светлина.

Бамбук.

 2. Спатифилум

Спатифилумът е едно от най-популярните стайни растения. Изглежда елегантно и не изисква много грижи – не се нуждае от много слънчева светлина и поливане. Не всеки го знае, но спатифилумът е нещо повече от красиво стайно растение. Спатифилумът също помага за освежаването на дома, като поглъща някои от токсините и замърсителите, които се разпространяват при употребата на химикали в продукти и почистващи препарати. Всъщност тези растения са сред най-ефективните стайни растения, които извършват тази функция. Всичко това ги прави едно от най-добрите растения за тоалетната и банята. – но имайте предвид, че може да предизвикват повръщане в случай на поглъщане (изяждане).

Спатифилум.

3. Хризантеми

Хризантемите са още един добър избор за дома. И те пречистват ефективно въздуха и изглеждат страхотно. Различават се от спатифилума в това, че са много по-цветни. Розовите и жълтите цветове изпълняват декоративна функция в банята, като изпълват със светлина пространството. Всъщност те са едни от най-красивите цветя за освежаване на дома, много от които са издръжливи вечнозелени растения. От друга страна, изискват много внимание, редовно поливане и много повече слънчева светлина. Имайте предвид, че не трябва да се поглъщат от домашни любимци или деца.

Хризантеми.

4. Сансевиера

Наричано още „змийски език“ или просто „мечове“, растението изглежда много впечатляващо, става много високо и успешно поглъща замърсителите от въздуха у дома. Помага за поглъщането на токсините във въздуха, като например формалдехид, азотен оксид, бензен и трихлороетилен – вещества, които не искате да вдишвате твърде често, ако има такъв вариант. Това растение, приличащо на кактус, въобще не се нуждае от много вода, истинското предизвикателство е да остане достатъчно сухо в банята. Предпочита слънчева светлина, но може и без нея. Още веднъж – не трябва да се поглъща!

Сансевиера.

5. Обикновен бръшлян

Обикновеният бръшлян може да ви е познат като растение за външно отглеждане. Често може да бъде видян като декорация на стари стени на градина или фасадата на стари къщи. Може да изглежда много красиво, но е кошмар за градинарите, тъй като расте много бързо и поглъща другите растения около себе си. Това, което не знаете е, че може да бъде и стайно растение – в този случай шансът да можете да овладеете растежа му е по-голям, а въздухът в помещението ще е по-свеж. Както и другите споменати растения, обикновеният бръшлян поглъща някои от токсините, освобождавани във въздуха у дома от синтетични продукти. Обикновеният бръшлян има специален, допълнителен талант и той е борбата срещу плесента. Поглъща молекулите на плесента във въздуха, които се разпространяват у дома и може да са опасни за вашето здраве в случай на вдишване. Ако в банята ви се появява мухъл, това е идеалното решение. Вече сте наясно с предупрежденията за здравето, които важат и за бръшляна. Токсично растение е и не трябва да се поглъща. Ако се погълнат листата или плодовете, може да се появи неразположение, а в най-лошия случай – сериозни медицински симптоми. Накратко за бръшляна: не е за къщи с домашни любимци или малко деца.

Обикновен бръшлян.

Силата на цветята! – Прочетете как стайните растения могат да освежат и да премахнат токсините от въздуха в банята.